Frans van der Groen

Frans van der Groen was op het culturele vlak een verbindingsman en heeft voor Roosendaal veel betekend. Hij stierf op 19 november 2013.

Vrolijk en positief

Frans werd op 22 december 1940 in Oosterhout geboren. Sinds 1972 heeft hij in Roosendaal gewoond. Zang, muziek en cultuur hebben altijd een belangrijke rol in zijn leven gespeeld, cultuur is hem met de paplepel bijgebracht. Al op jonge leeftijd zong hij bij het beroemde Oosterhoutse kinderkoor ‘De Nachtegalen’. Hij speelde bij menig jazzorkest: als vaste bassist of als invaller. In zijn tijd bij het Swab-orkest was hij op North Sea Jazz te beluisteren. Zijn zware instrument sleepte hij vrolijk en positief met zich mee.

I.Q-Aarmoeinieke

Sinds 1975 was Frans lid van het I.Q-Aarmoeinieke, waar hij later voorzitter en spreekstalmeester werd. Beroemd en berucht waren de carnavalsbijeenkomsten op maandagochtend in het gemeentehuis, waar Frans op onnavolgbare wijze wethouders en burgemeester op de hak nam. Carnaval zoals carnaval moet zijn. Ongeëvenaard was hij als presentator op de presentatieavonden van het I.Q bij het uitreiken van de Gouden Bolhoed. Frans was zeer ad rem en door en door humoristisch met een serieuze ondertoon.

Bestuursactiviteiten

Hij was ook bestuurlijk actief in cultureel Roosendaal. Zo was hij bestuurslid van stichting schouwburg De Kring, bestuurslid en mede-initiatiefnemer van Tongerloplein-geluiden, bestuurslid van Stichting Kunstmaand, bestuurslid van het Masker, bestuurslid en productieleider van Stichting Roos, voorzitter van het Roosendaals Symfonie Orkest en in Nispen actief als regisseur.

Cultureel wonderkind

Een betere Sinterklaas was er niet in de regio. Frans was een veel gevraagde presentator en jarenlang de voice-over bij het Priense Swaree, waar zijn bekende, prachtige stem een mooie aanvulling op het geheel was. Frans was een multi-talent, een cultureel wonderkind: regisseur, muzikant, zanger, presentator en een zeer goede acteur.

Onderscheidingen

In 2009 werd hij tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd en in 2012 ontving hij de Roosenspeld, het eerbewijs van de gemeente Roosendaal.

Indrukwekkend afscheid

Frans overleed na een vervelende ziekte, die de laatste vijf jaren van zijn leven hebben bepaald. Tot op het laatst was hij bij het reilen en zeilen van het I.Q-Aarmoeinieke betrokken en met alles wat er op cultureel gebied in Roosendaal gebeurde. Op 23 november 2013 was er een indrukwekkende afscheidsdienst in een overvolle St. Jan in Roosendaal.